top of page
  • Foto van schrijverIris Van Seben

Waarom de grootste retailers omnichannel- spelers zijn


Onlangs verscheen de nieuwe Twinkle100 weer in de schappen, en dat betekent een nieuwe lijst van de 100 grootste retailers van dit moment.

Wat opvalt is dat de lijst met grootste online retailers wordt gedomineerd door omnichannel-spelers.

Van de top 100 webwinkels zijn er maar liefst 54 actief met omnichannel en dit terwijl omnichannel een vrij nieuw begrip is.


De omnichannel revolutie

Het kan je vast niet zijn ontgaan. Waarvan aanvankelijk werd gedacht dat er weer een nieuwe hype was in retail-land, spreken we hier van een nieuwe revolutie. De omnichannel revolutie wel te verstaan.

Omnichannel is de geëvolueerde variant van multichannel waarbij er wel al meerdere verkoopkanalen zijn, maar de online winkel nog afzonderlijk van de offline winkel met elkaar communiceert. De focus wordt verlegd van alleen offline naar een afgestemde ervaring voor de klant aan de hand van data inzage, cijfers en rapporten. Welk kanaal de klant ook gebruikt; computer, mobiele telefoon, of fysieke winkel, de content én analyses van de klant zijn allemaal op elkaar afgestemd.

Dit wilt zeggen dat je niet alleen offline verkoopt, maar voor de klant ook een online beleving biedt, en dat alles vanuit een centraal beheer. Niet alleen worden er barrières weggenomen bij klanten maar ook wordt er voor een consistentie in de beleving bezorgd. Dit geeft je als ondernemer de mogelijkheid om optimaal te blijven verbeteren, managen en uiteraard het blijven groeien als gezond bedrijf.


Slapend rijk worden

Net als alles wat nieuw en onwennig is, kijken we altijd met een wat kritische noot naar nieuwe ‘ trends’. Moeten we nu echt op meerdere paarden tegelijk gaan wedden? Verliezen we dan niet onze focus?

Belangrijker is om jezelf af te vragen hoe de consument haar kleding koopt als jij om 17.00 uur de deuren van je winkel sluit en op de fiets bedenkt wat je vanavond eigenlijk gaat eten. Een praktisch voorbeeld;

Laatst scheurde ik uit mijn lieveling zwarte spijkerbroek na een ietwat enthousiaste beweging op werk. Ik moest nog van alles afmaken en ik wist dat ik niet voor 18.00 uur het kantoorpand zou verlaten. Ik open een nieuw tabblad en doe online onderzoek naar kleding shops in de buurt die zwarte spijkerbroeken aanbieden. Ik vind de broek die ik wil hebben, en de winkel is op maar 5 minuten loopafstand, top, dan kan ik even langs in de pauze. Eenmaal aangekomen in de winkel, trek ik de broek uit het rek om hem te passen. Ik kom al snel tot de pijnlijke conclusie dat maatje 36 mijn lichaam meer doet lijken op een welgevormde muffintop en leg me erbij neer dat een maatje groter mij niet zal misstaan. Helaas, uitverkocht. Een dubbele teleurstelling. Terwijl ik wat moed verzamel om met mijn gescheurde broek het pashok weer uit te komen, komt de vriendelijke verkoopster naar mij toe met een ipad en scrollt door de online collectie heen. Wat blijkt? Maatje 38 is wel online te koop. Yes! Laten we hem dan maar direct online bestellen! Hiermee behoor ik tot 90% van de consumenten die eerst online onderzoek doet voordat er overgegaan wordt in de daadwerkelijke aankoop. Ben jij niet online vindbaar met je fysieke winkel, dan loop je niet alleen mij als potentiële klant mis, maar een hele grote doelgroep op het moment dat jij de focus van je bedrijf niet legt bij omnichannel waarmee je dus 24/7 zichtbaar bent voor de rest van de wereld.

Terwijl jij dus de deuren van je winkel achter je dichttrekt, hebt besloten dat je erwtensoep gaat eten, en je na het eten op de bank nestelt met een kop thee voordat je je bed induikt, gaat de verkoop van jouw producten onverminderd door. Slapend rijk worden, het kan dus toch!

bottom of page